Sanepid kontroluje sklepy mięsne

10 do 20 sklepów mięsnych kontroluje miesięcznie bocheński sanepid. Pracownicy inspekcji sanitarnej zwracają uwagę na sposób przechowywania artykułów spożywczych oraz warunki sanitarne.

Jak mówi Halina Bielec, zastępca Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Bochni, akcja kontroli jest zakrojona na szeroką skalę. – Kontrolujemy warunki przechowywania [mięs i wędlin], czy wszystko jest przechowywane w warunkach chłodniczych, sprawdzamy czystość urządzeń chłodniczych, czy artykuły są prawidłowo oznakowane, czy są przydatne do spożycia – mówi Halina Bielec.

Stwierdzone nieprawidłowości kończyły się mandatami karnymi oraz wymuszeniem na właścicielach sklepów mięsnych wprowadzenia niezbędnych zmian. – Dość dużo mandatów zostało nałożonych. Wyegzekwowaliśmy szczególnie na terenie Bochni w kilku sklepach urządzenia chłodnicze do przechowywania wędlin, wcześniej wędliny były trzymane luzem. Teraz mają państwo lady chłodnicze, które utrzymują temperaturę od zera do pięciu–sześciu stopni – dodaje.

W powiecie bocheńskim jest 388 sklepów sprzedających wyroby mięsne. W 2008 r. przeprowadzono 330 kontroli.