Święto Niepodległości w Bochni

W niedzielne przedpołudnie w Bazylice św. Mikołaja w Bochni mszą św. w intencji Ojczyzny, rozpoczęto obchody Narodowego Święta Niepodległości, w których oprócz licznie zgromadzonych mieszkańców powiatu bocheńskiego, uczestniczyli m.in. przedstawiciele instytucji państwowych i samorządowych, szkół oraz zakładów pracy.

Następnie uczestnicy uroczystości w asyście Orkiestry Kopalni Soli Bochnia przeszli pod pomnik „Poległym za Wolność 1914-20”, upamiętniającym ofiarę z życia 259 mieszkańców Bocheńszczyzny, poległych na wszystkich frontach I wojny światowej oraz walk o zachowanie granic nowo utworzonego państwa polskiego.

Po odegraniu hymnu państwowego i symbolicznym przekazaniu flagi w barwach narodowych niesionej przez uczniów z klas mundurowych Zespołu Szkół w Łapanowie na ręce Cecylii Dźwigaj-Wanickiej ze Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej głos zabrali: poseł Prawa i Sprawiedliwości Włodzimierz Bernacki, starosta bocheński Jacek Pająk i burmistrz Miasta Bochnia Stefan Kolawiński.

Następnie ppor. Darian Majda z Krakowskiej Żandarmerii Wojskowej przeprowadził uroczysty Apel Poległych, po którym bezpośrednio nastąpiło składanie wieńców u stóp pomnika, przed którym wartę honorową zaciągnęli żandarmi, policjanci i harcerze.

Po części oficjalnej obchodów uroczystości przeniosły się pod Miejski Dom Kultury, w którym miało miejsce otwarcie wystawy poświęconej działalności na Bocheńszczyźnie Armii Krajowej. Otwarcie wystawy poprzedzone było inscenizacją batalistyczną w wykonaniu rekonstruktorów ze Stowarzyszenia Rekonstrukcji Historycznej „Najemnicy Bocheńscy” oraz grupy rekonstrukcyjnej z województwa świętokrzyskiego.

Ostatnią częścią uroczystości był ponad półtoragodzinny koncert „Niepodległościowe Granie na Rynku”, podczas którego usłyszeliśmy trzy orkiestry dęte: Orkiestrę Kopalni Soli Bochnia, Orkiestrę Dętą Grobla i Młodzieżową Orkiestrę Dęta z Żegociny w lekkim, rozrywkowym repertuarze.

Słuchając taktów muzyki można było skosztować niespodziankę kulinarną przygotowaną przez adeptów sztuki kulinarnej z Zespołu Szkół w Dąbrowicy.