Spotkali się przy kawie parzonej w XVIII w. – zdjęcia

20 lutego w Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej im. Stanisława Czernieckiego, które działa przy Stowarzyszeniu LGD „Dolina Raby” odbyło się spotkanie z okazji 322. rocznicy śmierci Franciszka Jerzego Kulczyckiego – założyciela pierwszej kawiarni w Wiedniu i „wynalazcy” dodawania śmietanki do kawy.

Podczas spotkania zaprezentowano sylwetkę wielkiego polskiego gastronomika m.in. w oparciu o informacje zawarte w książce Sławomira Siereckiego „Kawa po turecku”, ale przede wszystkim rozmawiano czy dostatecznie wykorzystujemy osobę Franciszka Kulczyckiego do promocji polskiej żywności i co możemy w tej kwestii zrobić dodatkowo.

Spółdzielnia Socjalna „Dolina Raby” przygotowała specjalnie parzoną kawę po turecku z kardamonem oraz rogaliki z marmoladą wg. przepisów z czasów F. Kulczyckiego. Spotkanie cieszyło się sporym zainteresowaniem przyszło 25 osób, sala była wypełniona po brzegi.

W Muzeum Książki Kucharskiej będą odbywać się cykliczne spotkania związane z kulinariami. Następne zaplanowano na 12 marca na godz. 11:00, będzie ono dotyczyło żurku postnego.