Kulinarna podróż do Saksonii uczniów Ekonomika

11 lutego wicestarosta Powiatu bocheńskiego Józef Mroczek wręczył 50-osobowej grupie uczniów z Zespołu Szkół Nr 3 w Bochni dokument Europass Mobilność.

Dokument zawiera informacje na temat wiedzy i kwalifikacji nabytych w okresie kształcenia w innym kraju europejskim, oraz dokument ECVET – zwiększający przejrzystość i uznawalność kwalifikacji zawodowych w krajach europejskich.

Spotkanie w Zespole Szkół nr 3 w Bochni było uroczystością podsumowującą i upowszechniającą rezultaty projektu „Kulinarna podróż do Saksonii”, który szkoła realizowała w ramach programu Leonardo da Vinci. Projekt Zespołu Szkół nr 3 w Bochni, popularnie zwanego „Ekonomikiem”, dotyczył głównie realizacji trzytygodniowych staży zawodowych w restauracjach i hotelach w Niemczech. Staże dla tak licznej grupy uczniów były możliwe dzięki otrzymaniu olbrzymiej dotacji na sfinansowanie całego projektu, a było to 106 346 euro. Kwota wydatkowana została m.in. na: trzytygodniowe praktyki, wyżywienie, noclegi, bilety na transport lokalny, kieszonkowe dla uczniów, wycieczki do Berlina i Drezna i Lipska oraz na 65 godzinny kurs języka niemieckiego dla uczestników. Staże odbyły się w dwóch terminach: 05.05.2014 r. – 23.05.2014 r. i 10.11.2014 r. – 28.11.2014 r.

W projekcie wzięli udział uczniowie kształcący się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz oraz technik hotelarstwa. Głównym celem stażu, poza uczestnictwem w normalnej pracy zakładów gastronomicznych, było podniesienie swoich kompetencji w dziedzinie obsługi konsumenta w restauracjach i hotelach, nauka języka obcego zawodowego a także wyszukanie najbardziej znanych potraw regionalnych Saksonii, obliczenie ich wartości energetycznej, a następnie przestawienie swoich receptur społeczności lokalnej.

Celem równie ważnym o ile nie najważniejszym wyjazd uczniów na taki staż, jest możliwość zdobycia doświadczenia zawodowego, poza doświadczeniem jakie każdy uczeń zdobywa w czasie swoich praktyk zawodowych w kraju i warsztatach szkolnych, co stanowić będzie ważną kartę przetargową w konkurencji na trudnym rynku pracy.

Zasadniczym elementem strategii szkoły jest internacjonalizacja procesu kształcenia praktycznego naszych uczniów. Cel ten chcemy osiągnąć m.in. poprzez: stworzenie dla jak największej ilości uczniów możliwości zdobycia doświadczenia praktycznego i podniesienia kompetencji językowych podczas praktyk zagranicznych, oraz dokształcanie kadry nauczycielskiej poprzez takie same zagraniczne staże, polegające głównie na wymianie doświadczeń zawodowych. Takie możliwości daje nam program Leonardo da Vinci a od 2014 roku Erasmus+. Szkoła z funduszy europejskich – dotychczas głównie z programu Leonardo da Vinci – korzysta od prawie 10 lat a środki na realizację swoich celów, które zdobyła przekroczyły kwotę 1 mln 200 tys. złotych. Była to przede wszystkim realizacja własnych projektów mobilności: w latach 2009 – 2010 projekt „Dekoracje godne Nobla”, lata 2011-2013 projekt „Hotel, restauracja, sklep – bez barier” i lata 2013-2014 projekt „Kulinarna podróż do Saksonii”. Lata 2006-2008 to realizacja programu we współpracy z CKP w Słupsku. Przez ten okres 150 uczniów odbyło zagraniczne praktyki zawodowe w Niemczech, Czechach i na Słowacji oraz 4 nauczycieli przedmiotów zawodowych odbyło dwutygodniowe staże zawodowe we Włoszech, Czechach, Słowacji i na Łotwie – mówi Piotr Czekaj, koordynator projektu.

Dokumenty Europass Mobilność, ECVET oraz inne potwierdzające odbycie stażu za granicą w projekcie „Kulinarna podróż do Saksonii” otrzymali: Aksamit Karolina, Babicz Dawid, Bajda Patrycja, Biłos Gabriela, Bogucka Paulina, Brzęk Dawid, Czesak Elżbieta, Czubek Natalia, Drąg Małgorzata, Garus Damian, Gawłowicz Beata, Glapińska Anna, Golonka Agata, Goryczko Katarzyna, Gut Justyna, Hytroś Łucja, Janus Wioletta, Joniec Justyna, Kargól Sylwia, Konieczna Paulina, Koprowska Sabina, Korba Sylwia, Kożuch Patrycja, Kumorek Jakub, Lalik Kinga, Marszałek Mateusz, Michałek Agnieszka, Mochel Gabriela, Motak Sylwia, Nakielny Bartłomiej, Nowak Izabela, Owsianka Jolanta, Paduch Karolina, Piwowarska Agata, Płachta Marta, Pławecki Jakub, Policht Barbara, Rejduch Anna, Sędzik Kamil, Stach Wioletta, Stawicki Grzegorz, Tabor Karolina, Tracz Angelika, Wąsik Agata, Więcek Adrian, Wilgocka Patrycja, Włodarczyk Karolina, Wójcik Tomasz.