Dzień Otwarty i konferencja o żywieniu w Dąbrowicy

26 marca w Zespole Szkół im. prof. Jana Zdzisława Włodka w Dąbrowicy zorganizowano Dzień Otwarty. Nauczyciele szkół gimnazjalnych uczestniczyli w konferencji naukowej, natomiast gimnazjaliści w zajęciach i konkursach.

Tematem przewodnim konferencji były „Tajniki żywienia i żywności”. Wykłady wygłosili:

– prof. dr hab. inż. Władysław Migdał — absolwent ZS w Dąbrowicy, a obecnie wykładowca Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
– mgr Anna Jakóbik — specjalista ds. żywienia człowieka zdrowego i chorego
– Roksana Martinez-Brej — dyplomowany dietetyk
– mgr Patryk Paszkot — z-ca kierownika Biura LGD „Dolina Raby”
– mgr inż. Antoni Biernat — nauczyciel przedmiotów zawodowych w ZS w Dąbrowicy.

Wędrując z klasy do klasy gimnazjaliści w praktyczny sposób zapoznali się z ofertą edukacyjną szkoły; przeszli szybki kurs gotowania, barmański, cukierniczy, biznesu, zarządzania logistycznego, świadczenia usług reklamowych, organizacji imprez turystycznych, planowania produkcji rolniczej w gospodarstwie, organizacji prac w różnych placówkach handlowych i wykonywania kartek metodą quillingu. Ponadto uczestniczyli w grach psychologicznych, teście interaktywnym oraz konkursach i quizach.

W Turnieju Edukacyjnej Gry Planszowej „Chłopska Szkoła Biznesu” zwyciężyli przedstawiciele Gimnazjum nr 1 im. Świętej Kingi w Bochni. W konkursie łamigłówek logicznych „Rusz głową” pierwsze miejsce ex aequo przypadło Gimnazjum w Tarnawie i Gimnazjum w Łapanowie. Spośród gimnazjalistów, którzy poprawnie rozwiązali krzyżówkę z hasłem nawiązującym do tematyki konferencji rozlosowano nagrodę rzeczową. Krzyżówka opracowana została przez Szkolny Klub Logistyki.

Na zakończenie wszyscy wysłuchali koncertu w wykonaniu szkolnej grupy muzycznej, obejrzeli, a nawet uczestniczyli w „Pokazie kelnerskim” oraz odebrali dyplomy za udział w zajęciach zorganizowanych w ramach Dnia Otwartego.