Łazy: konkurs kulinarny – wyniki

6 lipca w Łazach odbył się konkurs kulinarny „Regionalne produkty w polskiej gastronomii – mamy czym się chwalić i co promować na naszym stole”. 20 uczestników przygotowało ponad 100 potraw.

Konkurs zorganizowało Gminne Centrum Kultury, Czytelnictwa i Sportu w Rzezawie w ramach realizacji projektu „Mamy czym się chwalić i co promować na naszym stole” czyli organizacja warsztatów i konkursu kulinarnego oraz doposażenie Świetlicy Wiejskiej w Łazach współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach działania „Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju” – małe projekty.

Udział w konkursie zgłosiło 20 uczestników – mieszkańców obszaru LGD E.O. Cenoma , którzy łącznie przygotowali ponad 100 potraw – serwowano m.in: różne rodzaje ciast i ciasteczek, napoje i nalewki, pierogi, naleśniki, pasztety, gołąbki, różne rodzaje mięs (podawane na ciepło i na zimno), wśród konkursowych potraw nie zabrakło też wiejskiego chleba, kiszonych ogórków, smalcu ze skwarkami, kapuśniaku i bigosu.

Konkursowe potrawy oceniło Jury w składzie: Grażyna Filip (przewodnicząca), Bogusława Daniel – Zieja, Kinga Bizoń, Wiesława Kornaś – Kita, Aleksander Dziadowiec. Po długich obradach Jury wyłoniło zwycięzców: I miejsce i nagrodę główną – robot kuchenny otrzymała Jadwiga Kica z Drwini; II miejsce i nagrodę – maszynkę do mielenia otrzymało KGW „Kobiety Aktywne” z Łazów, III miejsce i nagrodę – mikser z misą roboczą otrzymało KGW „Brzeźnickie Gosposie” z Brzeźnicy.

Jury dodatkowo wyróżniło: KGW ze Szczurowej, Gertrudę Lesiewicz, Renatę Sekman oraz Dorotę Jodłowską. Wszyscy uczestnicy (także zwycięzcy i wyróżnieni) otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz nagrody rzeczowe – zestawy garnków.