Sanepid kontroluje gastronomię

13 mandatów karnych nałożył bocheński sanepid na punkty gastronomiczne i zakłady zbiorowego żywienia w pierwszym kwartale tego roku.

Pracownicy inspekcji sanitarnej skontrolowali 32 punkty gastronomiczne oraz 18 zakładów zbiorowego żywienia. – W porównaniu do poprzedniego roku stan sanitarny i techniczny, przede wszystkim techniczny, uległ poprawie. Z zagrożeń, jakie występowały w tym czasie, top przede wszystkim niezachowywanie odpowiednich warunków przy przechowywaniu artykułów spożywczych (poza urządzeniami chłodniczymi), nieprowadzenie monitoringu, zdarzają się też artykuły po okresie przydatności do spożycia – mówi Halina Bielec, wicedyrektor Państwowego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego w Bochni.

Pracownicy sanepidu zwracali również uwagę na źródło pochodzenia i jakość wody, otoczenie kontrolowanych lokali, higienę i badania lekarskie personelu. Badano też warunki sanitarne dla turystów.

Łączna kwota mandatów nałożonych prze sanepid na zakłady żywieniowe wyniosła 3800 zł. Przeciętny mandat to kwota od 50 do 500 zł.

There are 4 comments

  1. wszystko pieknie tylko ze teraz madry ustawodawca wprowadzil takie prawo ze sanepid musi listem poleconym poinformowac placowke o planowanej kontroli i podac jej termin, wiec ta ma czas zeby wszystko przygotowac tak jak byc powinno – chore to

  2. Moze by sanepid skontrolowal gastronomie w Wisiczu- budke kolo postoju taxi i 19-stke.