Azjaci jedzą kurze łapki z Bocheńszczyzny

136 ton mięsa drobiowego trafia rocznie z powiatu bocheńskiego do Hongkongu. Głównie są to …kurze łapki. Gdzie jeszcze produkty mięsne są eksportowane?

Może trudno w to uwierzyć, ale mięso z powiatu bocheńskiego trafia na Ukrainę i do Hongkongu. W ubiegłym roku do tych dwóch krajów trafiło blisko 900 ton produktów mięsnych.

W 2011 r. było 7 wysyłek do Hongkongu, łącznie 136,5 tony. Przeważnie są to łapki drobiowe. Oprócz tego miało miejsce 36 wysyłek na Ukrainę, łącznie 736 ton. Jest to głównie tłuszcz, szynka, generalnie mięso wieprzowe – mówi Wacław Czaja, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Bochni.

Oprócz tego z Bochni eksportowane są ryby do kilku krajów świata. Towary wysyłane są do USA (258,5 tony), Australii (20,8 tony) i Kanady (15,9 tony). Też jest to znacząca ilość towaru – dodaje Wacław Czaja.

Z produktów rybnych na eksport trafiają głównie śledzie.