Wybrano wiśnicki smak kapusty

W minioną sobotę rozstrzygnięto konkurs kulinarny w Nowym Wiśniczu. Jury konkursu a także publiczność wyłoniła wiśnicki smak kapusty.

Jury długo obradowało nad tym komu przyznać Wiśnicki Smak Kapusty. W końcu tytułem tym uhonorowaliśmy kapustę z kaszą gryczaną przygotowaną przez Irenę Kokoszka ze Starego Wiśnicza – mówi Leszek Marszałek, dyrektor MOK w Nowym Wiśniczu, członek jury.

Komisja przyznała również dwa wyróżnienia – dla Józefa Nogi za kapuśniak i pierogi z białą kapustą i włoską w sosie z borowików oraz dla Beaty Majcher za knedla z kapustą i kotlety z kapustą.

Publiczności natomiast do gustu przypadły potrawy Kazimiery Maliszczak z Kopalin. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali nagrody książkowe.

W konkursie zorganizowanym przez Miejski Ośrodek Kultury w Nowym Wiśniczu, małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego – Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Bochni oraz burmistrza Nowego Wiśnicza wzięło udział 14 osób: Józef Noga z Leksandrowej, Koło Gospodyń Wiejskich z Olchawy (Renata Skotnicka, Halina Wójcik, Krystyna Wójcik, Helena Kapcia, Beata Majcher, Grażyna Sowińska), Kazimiera Maliszczak z Kopalin, Czesława Możdżeń i Irena Kokoszka ze Starego Wiśnicza, Aneta Gawąd, Mateusz Mucha, Anna Cybura oraz Justyna Guzak z Królówki.

Jury obradowało w składzie: Helena Augustyńska i Helena Skrzekucka reprezentujące Stowarzyszenie Agroturystyczne „Galicyjskie Gospodarstwa Gościnne”, Grażyna Filip, Paulina Pląder i Wacław Majcher reprezentujący Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach – Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Bochni i Leszek Marszałek dyrektor Miejskiego Ośrodka Kultury w Nowym Wiśniczu.