Dąbrowica: XIII Olimpiada Wiedzy o Żywieniu

Katarzyna Górka, uczennica IV klasy technikum w ZS w Dąbrowicy zakwalifikowała się do finału centralnego XIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu.

Kasia Górka jest uczennicą IV klasy technikum w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego w Zespole Szkół im. Prof. Jana Zdzisława Włodka w Dąbrowicy. Od kilku lat swoje plany życiowe wiąże ze studiami na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, dlatego możliwość, jaką daje udział w Olimpiadzie jest dla niej wielką szansą. Warto dodać, że uczennica ta rok temu w II Wojewódzkim Konkursie Wiedzy i Umiejętności Gastronomicznych w Wojniczu zajęła 1 miejsce. Kasia jest również stypendystką Prezesa Rady Ministrów.

Uczennicę do olimpiady przygotowywała mgr inż. Aneta Porwisz – nauczyciel przedmiotów gastronomicznych ZS w Dąbrowicy. Awans Kasi to kolejny taki sukces uczniów ZS w Dąbrowicy – 5 lat temu 2 miejsce w finale centralnym VIII Olimpiady zajęła Anna Stachowicz, w 2006 r. finalistką X Olimpiady była również Mariola Kasprzyk – obecnie studentki Technologii Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie.

Eliminacje okręgowe do olimpiady odbyły się w Krakowie w dniach od 9 do 10 stycznia. W tym etapie o prawo udziału w eliminacjach centralnych walczyło 73 uczniów z różnych szkół województwa małopolskiego. Szanse na indeks ma 15 laureatów etapu centralnego.

Tematyką wiodącą XIII Olimpiady jest „Woda w żywieniu i jej źródła”. Etap centralny odbędzie się 26, 27 i 28 marca.

Celem olimpiady jest pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia, upowszechnienie wzorców racjonalnego żywienia i promocja zdrowia oraz konfrontacja możliwości i osiągnięć uczniów różnych szkół.