Warzywa i owoce są na 5… tysięcy złotych

Szkoła Podstawowa im. Świętego Mikołaja w Bytomsku została zwycięzcą konkursu organizowanego przez Instytut Żywności i Żywienia oraz firmę Tymbark „Warzywa i owoce są na 5!”. W nagrodę placówka otrzymała czek w wysokości 5 tys. zł. na zakup pomocy naukowych.

Wręczenie nagród odbyło się 25 września w szkole w Bytomsku. Z tej okazji w salach lekcyjnych pojawił się DJ Ucho wraz z maskotką firmy „Kubusiem”. Były także występy cyrkowe, konkursy oraz nagrody, w tym nagroda główna – czek na 5 tys. złotych, którą na ręce dyrektor szkoły w Bytomsku Barbarze Janickiej Mikus wręczył dyrektor firmy Tymbark Dariusz Czech.

Wręczono także nagrody indywidualne, które otrzymali: Patrycja Dziedzic, Paweł Paruch, Patrycja Kaczmarczyk, Kinga Kępa, Klaudia Kępa, Izabela Koniuszy, Patrycja Paruch, Wojciech Juszczyk, Ewelina Waligóra, Magdalena Tyndel, Dawid Dziedzic.

Dzieci ze szkoły Św. Mikołaja w Bytomsku w gminie Żegocina mistrzowsko osiągnęły cel akcji, czyli udowodniły, że jedzenie warzyw i owoców oraz picie soków 5 razy każdego dnia jest nie tylko zdrowe, smaczne, ale może też być źródłem doskonałej zabawy. W tym wspólnym przedsięwzięciu, jakim była realizacja zadania konkursowego, uczniowie pokazali, że taka porcja warzyw i owoców to polisa na zdrowe życie. Nauczyciele prowadzący projekt mieli okazję do przekazania uczniom najważniejszych zasad zdrowego żywienia.

Konkurs jest częścią ogólnoświatowej inicjatywy prozdrowotnej, propagującej jedzenie warzyw i owoców 5 razy dziennie. W tegorocznej, pilotażowej edycji wzięły udział szkoły z trzech województw: małopolskiego, mazowieckiego i warmińsko-mazurskiego.

A tak pracę uczniów z Bytomska opisuje organizator konkursu:
„Praca była odzwierciedleniem wielkiej akcji jaka miała miejsce na terenie szkoły oraz miejscowości, gdzie znajduje się szkoła. Zorganizowany został tydzień zdrowego żywienia – uczniowie prowadzili „dzienniczki racjonalnego żywienia” zapisując spożywane owoce, warzywa i wypijane soki, jako dowody zdrowego stylu życia. Dołączone były piękne prace plastyczne. W szkole zorganizowane były dni owoców i warzyw, a w ramach nich każda klasa, jak i każde kółko tematyczne (informatyczne, plastyczne, teatralne) prowadziło różne działania propagujące spożywanie warzyw i owoców 5 razy dziennie – otrzymaliśmy oczywiście sprawozdania i reportaże z tych akcji i działań w ramach nich prowadzonych (były to np. testy wiedzy, pomysły na reklamy, rymowanki, zagadki, przepisy, prezentacje multimedialne i wiele innych).”