Wtorek: Spotkanie na temat Saarlouis z degustacją miejscowych potraw

3 maja o godz. 18.00 Mała Czarna Bistro zaprasza na spotkanie z Michaelem Mansionem z Saarlouis i ze Stowarzyszeniem Partnerskim Bochnia – Saarlouis. Spotkanie jest otwarte dla każdego, kto chciałby dowiedzieć się więcej o mieszkańcach Saarlouis i o tym, dlaczego lubią odwiedzać Bochnię.

Saarlouis to miasto na pograniczu. W swej burzliwej historii przechodziło z Francji do Niemiec i z Niemiec do Francji, by w końcu 1959 r. ogłosić przynależność do Niemiec. Wpływy francuskie są tu wyraźne. Mieszkańcy Saarlouis są bardzo gościnni i serdeczni. Lokalne porzekadło brzmi: „hauptsach gudd gess (unn nix geschafft)”, co można przetłumaczyć: „najważniejsze to dobrze zjeść (i się nie narobić)”.

Spotkanie organizowane jest w Bistro, więc będzie okazja degustacji tradycyjnych dań regionalnych z Saarlouis, jak kiełbasa „lyoner” i dibbelabbes, czyli gigantyczny placek ziemniaczany.