Miód państwa Kiejdów nagrodzony

Gospodarstwo pasieczne Zofii i Grzegorza Kiejdów z Chodenic 7 września w Klikowej pod Tarnowem zostało nagrodzone w Małopolskim Festiwalu Smaku. Ich miód nektarowo – spadziowy zyskał uznanie zarówno sędziów, jaki i publiczności. Tym samym państwo Kiejdo zakwalifikowali się do finału festiwalu, który odbędzie się w Krakowie.

Małopolski Festiwal Smaku w Klikowej pod Tarnowem to ostatni półfinał w tej edycji festiwalu. Finał odbędzie się w najbliższy weekend 20 i 21 września w Krakowie. Na placu Wolnica spotka się wówczas 60 wystawców z regionu, by zawalczyć o tytuł laureata IV Małopolskiego Festiwalu Smaku.

W Klikowej uczestnicy imprezy mieli okazję spotkać 19 wystawców i spróbować 20 małopolskich przysmaków, reprezentujących powiaty: bocheński, brzeski, dąbrowski i tarnowski. Jak zawsze prezentowane produkty oceniało profesjonalne jury – w konkursie oraz zgromadzona publiczność – w plebiscycie.

Jury w składzie: Theofilos Vafidis (z pochodzenia Grek, kucharz, znany z programu „Europa da się lubić”); Zbigniew Kurleto (Prezes Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników) oraz Stanisław Chuchrzak (szef kuchni krakowskiej restauracji „Hawełka”) nagrodziło w konkursie oprócz miodu państwa Kiejdów m.in. szynkę z indyka nadziewaną borowikami, rogaliki Hetmańskie oraz zalipiańską karkówkę Babci.

Publiczność także doceniła wyrób tradycyjny z chodenickiego gospodarstwa. W plebiscycie na najlepsze potrawy oddano w sumie 2347 ważnych głosów, zaś faworytami publiczności oprócz miodu nektarowo – spadziowego okazały się m.in. rogaliki hetmańskie oraz królik pieczony w winie z sosem śliwkowo-miodowym.