Wigilia w WTZ Proszówki – zdjęcia

20 grudnia w pomieszczeniach Warsztatu Terapii Zajęciowej w Proszówkach odbyło się tradycyjne spotkanie opłatkowe przyjaciół placówki. Podopieczni placówki przygotowali apel bożonarodzeniowo, który był punktem wyjściowym spotkania.

W spotkaniu uczestniczyli m.in. samorządowcy: starosta bocheński Jacek Pająk, burmistrz Miasta Bochnia Stefan Kolawiński, przewodniczący Rady Miasta Kazimierz Ścisło, radny Powiatu Bocheńskiego Krzysztof Kołodziejczyk – który pokrył koszty organizacji spotkania oraz Zarząd Bocheńskiej Spółdzielni Inwalidów, rodzice uczestników terapii i liczni przyjaciele z bocheńskich firm.

Podopieczni placówki przygotowali apel bożonarodzeniowy, który był punktem wyjściowym spotkania. Następnie kierownik WTZ powitał przybyłych na uroczystość gości i podziękował za wszystko dobro i pomoc jaką udzielono placówce w minionym roku. Przed rozpoczęciem Wigilii głos zabrali również starosta Jacek Pająk, burmistrz Stefan Kolawiński, Krzysztof Kołodziejczyk, którzy podziękowali pracownikom i rodzicom za codzienną pracę z podopiecznymi oraz złożyli życzenia pełne ciepła i serdeczności. Podkreśli również jak ważna i potrzebna jest praca z osobami niepełnosprawnymi i obiecali dalszą współpracę z placówką.

Świąteczną modlitwę poprowadzili zaprzyjaźnieni z placówką duszpasterze ks. Jan Nowakowski – proboszcz parafii pw. Św. Pawła w Bochni, ks. Roman Rak – proboszcz parafii pw. Św. Joachima w Krzyżanowicach i ks. Stanisław Kania, wikariusz parafii w Krzyżanowicach. Księża uroczyście odczytali Ewangelie o Bożym Narodzeniu. Wspólnie z gośćmi odmówili modlitwę powszechną i poświecili opłatki, którymi później się łamano.

W czasie tradycyjnego łamania się opłatkiem popłynęło mnóstwo ciepłych słów. Wszystkie życzenia płynące z serca przepełnione były wzajemną życzliwością i miłością. Każdy w tym dniu czuł się wyjątkowo. Spotkanie wprowadziło wszystkich w świąteczny nastrój. Gdy już wszystkie życzenia zostały wypowiedziane wszyscy goście zasiedli do wspólnego wigilijnego stołu przy tradycyjnych potrawach przygotowanych przez uczestników i pracowników placówki.