Dni Dziedzictwa , fot.

Zapraszamy do wybrania się z nami w smakowitą kuchenno-kulinarną podróż po 11 wyselekcjonowanych zabytkach Małopolski. Tym razem zaspokoimy głód wiedzy uczestników na temat sztuki kulinarnej i związanych z nią zwyczajów, odkryjemy tajemnice sprzętów kuchennych oraz nieznane historie pomieszczeń. Poszukamy ciekawych opowieści o kuchni i z kuchnią w tle. A czasem po prostu wejdziemy do zabytków kuchennym wejściem, dostępnym tylko dla wybranych. Gwarantujemy niesamowite doznania kulturalne i kulinarne podczas autorskich oprowadzań, tematycznych spacerów, warsztatów i pokazów kulinarnych. Nie zabraknie także atrakcji dla najmłodszych i okazji do spróbowania lokalnych przysmaków podczas kiermaszów – zachęcają organizatorzy.

Tegoroczne zabytki:

20–21 maja
• Samotnia artystów – dawna pracownia ceramiczna Heleny i Romana Husarskich w Krakowie
• Centrum Administracyjne kombinatu w Nowej Hucie
• Dwór Feillów w Woli Zręczyckiej
Zamek w Wiśniczu
Zabudowa Bochni

27-28 maja
• Teatr im. Juliusza Słowackiego w Krakowie
• Kościół i klasztor Braci Kapucynów w Krakowie
• Muzeum Narodowe w Krakowie – Gmach Główny
• Wieś Frydman na Spiszu
• Architektura uzdrowiskowa Szczawnicy
• Muzeum Pienińskie im. Józefa Szalaya w Szlachtowej

Podczas Dni Dziedzictwa będzie rozdawana specjalnie przygotowana publikacja autorstwa Wojciecha Nowickiego – pisarza, dziennikarza i krytyka kulinarnego. Nie zabraknie też słodkich niespodzianek dla najmłodszych.

Udział we wszystkie wydarzeniach jest bezpłatny; w niektórych przypadkach wymagana jest rezerwacja miejsc.

zobacz także

Reklama

Komentarze