„PRZEPROSINY: Jan Truś przeprasza Marka Bzdeka za to, że w dniu 15 marca 2024 r. podczas konferencji prasowej przekazał nieprawdziwe informacje, co do kwoty wydatkowanej z budżetu Gminy Bochnia na wynagrodzenia wójta, zastępcy, skarbnika i sekretarza Gminy Bochnia, zarzucając przy tym Wójtowi Gminy Bochnia Markowi Bzdekowi rozrzutność, podczas gdy przekazane podczas konferencji dane dotyczące zarobków w/w osób obejmowały również wynagrodzenia współmałżonków zastępcy wójta oraz skarbnika, niezatrudnionych w Gminie Bochnia, czym wprowadził wyborców w błąd oraz naruszył dobra osobiste Wójta Gminy Bochnia Marka Bzdeka.”

Bocheńskie lody hitem w Małopolsce

Trwa konkurs na produkt regionalny z Małopolski. Wojewódzka Komisja Konkursowa doceniła jakość i walory smakowe lodów jogurtowych produkowanych przez CAFETERIĘ ESPRESSO Artura Lorysia z Bochni. Teraz czas na ocenę na szczeblu ogólnopolskim.

Do etapu regionalnego konkursu „MÓJ RYNEK – MÓJ PRODUKT 2015” wpłynęły zgłoszenia z Bochni, Miechowa, Korzennej, Oświęcimia i Szczucina. Wojewódzka Kapituła Konkursowa z dr. Stanisławem Sorysem – Wicemarszałkiem Województwa na czele, oceniała produkty rekomendowane przez poszczególne gminy.

Były to: kiełbasa wiejska (Kiełbasa z Biskupic), lody jogurtowe, miód Faceliowy, miód rzepakowo-gryczany, wielokwiatowy miód z Ziemi Miechowskiej, „Komorowska” Kapusta kiszona, ogórek kiszony „Octopus”, miód wielokwiatowy, sok jabłkowy tłoczony ze świeżych owoców, jabłka: Rubin, Szampion, Gala, sok z borówki amerykańskiej.

Wojewódzka Komisja Konkursowa doceniła jakość i walory smakowe lodów jogurtowych produkowanych przez CAFETERIĘ ESPRESSO Artura Lorysia z Bochni oraz sok jabłkowy tłoczony ze świeżych owoców z gospodarstwa Jana Korka z Oświęcimia.

W trzecim etapie konkursu Ogólnokrajowa Kapituła Konkursowa powołana przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dokona oceny zgłoszonych przez Marszałków Województw produktów, a następnie wyłoni trzy produkty i przyzna im odpowiednio I, II i III miejsce w konkursie. Finał konkursu odbędzie się 16 maja 2015 r. w Warszawie podczas pikniku „Poznaj Dobrą Żywność”.