Łapanów: IV Festiwal Rosołu – program

Jedna z najbardziej znanych, tradycyjnych, narodowych potraw – ROSÓŁ doczekał się swojego festiwalu. Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Dolina Raby” na IV Festiwal Rosołu, który odbędzie się 21 września w Łapanowie.

Pretekstem do zorganizowania festiwalu był fakt napisania w 1682 roku pierwszej na terenach LGD „Dolina Raby” przez kuchmistrza Stanisława Czernieckiego polskiej książki kucharskiej pt. „Compendium Ferculorum albo zebranie potraw”. Pierwszą pozycję zajmuje w powyższej publikacji Rosół Polski, co niewątpliwie jest zasobem obszaru LGD. W związku z tym w 2011 roku podjęliśmy inicjatywę organizacji I Festiwalu Rosołu, który poza promocją faktu powołania dzieła Stanisława Czerneckiego traktujemy, jako pretekst do dyskusji o kuchni narodowej, regionalnej i lokalnej.

Tegoroczny Festiwal podobnie jak ubiegłoroczne ma na celu; kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy na temat rosołu, jako polskiej potrawy tradycyjnej, promocję obszaru LGD „Dolina Raby”, ochronę kulinarnego dziedzictwa oraz wykazanie się znajomością w przygotowaniu rosołu według receptury Stanisława Czernieckiego opisanej w Compendium Ferculorum, budowanie więzi wewnątrz społeczności lokalnych, promocję inicjatyw lokalnych.

IV Festiwal Rosołu planowany jest 21 września 2014 roku w Gminie Łapanów i będzie miał formę konkursu. Konkurs na najlepszy rosół będzie rozegrany w czterech kategoriach tj. Amatorzy, Profesjonaliści, Szkoły gastronomiczne i Goście. Amatorzy obejmują przede wszystkim koła gospodyń wiejskich, profesjonaliści to restauratorzy i firmy cateringowe, szkoły gastronomiczne to uczniowie i nauczyciele z tych szkół, natomiast w kategorii goście w tym roku wystąpią blogerzy kulinarni.

Program IV Festiwalu Rosołu:

13:00 Rozpoczęcie części konkursowej.

Powitanie zaproszonych gości oraz uczestników konkursu, informacja o LGD.

13: 15 Konkurs na najsmakowitszy Rosół polski, degustacja i ocena rosołu w kategoriach: amatorzy, profesjonaliści, szkoły gastronomiczne, goście.

Przewodniczący Jury – Grzegorz Komendarek kucharz z serialu „Złotopolscy”.

14:45 Rosół z Malty i inne potrawy – pokaz kulinarny w wykonaniu kucharzy z firmy Lideas Ltd (Malta) z okazji 50 rocznicy odzyskania przez Maltę niepodległości.

Pokaz kulinarny w wykonaniu zawodowych kucharzy ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników – Rosół polski, klasyczny.

15: 30 Wręczenie nowych Znaków Jakości LGD „Dolina Raby” KOGUTEK.

15:45 Rozstrzygnięcie konkursu im. Stanisława Czernieckiego o Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na najlepszą publikację o lokalnych i regionalnych kulinariach w 2014 roku.

16:00 Rozpoczęcie części artystycznej.

Koncert Zespołu Wokalnego „Cud i Przyjaciele” laureatów II Festiwalu Andrzeja Zielińskiego z repertuarem zespołu „Skaldowie”.

17:00 Koncert kwartetu smyczkowego „Titanium Strring Quartet” studentów i absolwentów Akademii Muzycznej w Krakowie.

18:00 Rozstrzygnięcie konkursu, ogłoszenie wyników i nagrodzenie zwycięzców.

Podczas imprezy odbywać się będzie kiermasz produktów lokalnych, potraw lokalnych i rękodzieła artystycznego z obszaru działania LGD „Dolina Raby” oraz wydawnictw kulinarnych.